Laat uw scooter keuren voor de milieuzone Amsterdam

Sinds 01-01-2018 is er een milieuzone Amsterdam voor brom- en snorfietsen. Dit betekent dat vanaf deze datum brom- en snorfietsen/ scooters van 2010 of ouder niet meer de stad in mogen.  Er is een mogelijkheid voor een ontheffingsregeling voor een aantal scooters met een datum eerste toelating tussen 1 januari 2008 en 1 januari 2011 om een ontheffing aan te vragen.

Deze ontheffing mogen wij alleen geven aan brom- en snorfietsen/ scooters met een 4-takt motor. Naast de 4-takt motor moet de brom- en snorfiets/ scooter een DET (datum eerste toelating) tussen 1 januari 2008 en 1 januari 2011 hebben. De brom- en snorfiets/ scooter mag dus niet ouder zijn dan tien jaar (gerekend vanaf de DET).

Hoe krijgt u deze ontheffing?
Alle brom- en snorfietsen staan geregistreerd bij de RDW, alleen is bij de registratie het kenteken niet gekoppeld aan het kenmerk 2-takt of 4-taktmotor. Daarom kan de RDW en gemeente deze ontheffing niet automatisch geven. Om deze reden moet er een visuele inspectie bij ons gedaan worden. Wij, ScooterSMART , stellen dan vast of het om een 2-takt of 4-taktmotor gaat.

Waarom mogen wij deze ontheffing geven?
Om de keuring voor ontheffingen te mogen doen heeft ScooterSMART een overeenkomst gesloten met de Gemeente Amsterdam. Hierdoor hoeft u niet helemaal naar een RDW keuring station te rijden waar vaak een lange wachtrij staat. Vandaar dat u bij ons, als erkende scooter dealer en RDW erkend, terecht kunt voor de ontheffing.

Wanneer kan ik de ontheffing aanvragen?
Dat kan vandaag al! Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken.

Tot wanneer kan u uw scooter laten keuren voor een ontheffing?
Dit kan tot uiterlijk 31 december 2020. Alle brom- of snorfietsen die voor een keuring in aanmerking komen zijn dan 10 jaar oud. Let op: u kunt tot u een ontheffing heeft niet in Amsterdam rijden.

Hoe gaat de 4-taktkeuring in zijn werk?
* U komt met uw brom- of snorfiets/ scooter naar onze winkel voor de keuring. (U kunt van te voren contact opnemen)
* Wij voeren een visuele keuring uit voor een bedrag van € 20,-. Om vast te stellen of uw scooter een 2- of 4-takt motor bevat.
* Als blijkt dat uw voertuig een 4-takt motor heeft en aan de leeftijd eis voldoet kunnen wij inloggen op het digitale loket van de gemeente.
* Wij controleren nog het kentekenbewijs en framenummer met gegevens van de RDW om zo de juistheid van het kentekenbewijs te controleren.
* Vanaf 1 januari 2018: Wij vragen namens u een ontheffing aan bij het gemeente via het digitale loket. (Dit kunt u vanaf deze datum niet meer zelf doen)
* De ontheffing wordt vervolgens door de gemeente naar uw huis gestuurd.
Tijdens het keuren kunt u uiteraard even wachten in onze showroom.

Wat zijn de totale kosten voor een ontheffing?
De totale kosten voor een ontheffing van uw scooter zijn € 35,-. Wij rekenen namelijk € 20,- voor de keuring zelf en moeten vervolgens bij het aanvragen van de ontheffing nog € 15,- aan leges aan de gemeente Amsterdam betalen.

Hoe wordt de milieuzone Amsterdam gehandhaafd?
De gemeente gaat de milieuzone brom- en snorfietsen controleren door een combinatie van vaste en mobiele handhavingsinstrumenten. Tot 1 mei 2018 geldt een waarschuwingsperiode. Vanaf 1 mei 2018 kunt u een boete krijgen. De boete is € 60,-.

Wilt u een afspraak hiervoor maken, neem dan contact met ons op via deze link 

Wij adviseren en helpen u graag!

Recommended Posts

6 Comments

 1. Ik snap natuurlijk waarom de gemeente het doet, maar helaas moet ik nu mijn oude scooter verkopen.

 2. hi,

  vraagje : weten jullie of als ik mijn scooter uit 2010 nog niet heb laten keuren en nog geen
  ontheffing dus heb verkoop aan iemand. Kan deze persoon dan zelf nog een ontheffing aanvragen?
  of is dat alleen mogelijk als ik het zelf doe omdat ik de eigenaar was op het moment dat de regel inging?

  • Goedendag Netty,

   De nieuwe eigenaar kan deze ook zelf laten schouwen om een ontheffing te krijgen.

   Succes met de verkoop en groeten Steven ScooterSMART

 3. Ik rij op een Spartamet met een 30 cc motortje. Het verbruik is 1:80. Als smering gebruik ik Triboron1:200, wat een schone verbranding geeft en volledig biologisch afbreekbaar is. Omdat mijn Spartamet voor mij de belangrijkste schakel is binnen het mogelijk houden van sociale contacten binnen Amsterdam (ik kom zelf uit Zaandam ), zit ik nu met een groot probleem. Met de auto, ov, fiets of e-bike is geen goed alternatief ivm een medische kwestie. Waarom dat geen alternatieven zijn leg ik hier niet uit, maar het niet anders. Vragen die ik stelde aan gemeentelijke afdelingen in Amsterdam over een ontheffing voor een bepaald aantal dagen per jaar zijn nooit beantwoord. Ik ben nu in het bezit van secure berekeningen van milieuverontreinigers binnen de grenzen van de gemeente Amsterdam. En zelfs heel specifiek binnen de milieuzonegrens. De verontreiniging die ik veroorzaak binnen twee en een half uur is gelijk aan de verontreiniging van bepaalde schepen binnen twee seconden. En dit binnen de milieuzone. Nu is het Noordzeekanaal heel slim niet binnen de zone gearceerd, maar een rechter begrijpt ook wel dat de verontreiniging niet keurig boven het kanaal blijft hangen. En hier heb ik het punt bereikt waar ik naartoe wil: Ik ben van plan een rechtszaak te beginnen tegen de gemeente Amsterdam over deze kwestie. Tenzij ik de opheffing krijg voor tenminste 35 dagen per jaar.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.