Olie peilen.

4-takt scooters zoals ScooterSMART verkoopt, verbranden geen olie zoals verouderde 2-takt scooters dit doen, maar hebben een carter (oliereservoir) waar de olie in zit.
Die er zorgt dat de motor van de scooter gesmeerd, gereinigd en gekoeld wordt.
De levensduur van je scooter wordt mede bepaald door het op peil houden van deze olie en het tijdig verversen van deze olie.
Olie peilen dient maandelijks of zeker eens in de 500 km te gebeuren omdat elke motor wel iets olie verbruikt. Maar ja, hoe doe je dan zoiets? Hier onder ga ik je dat uitleggen 🙂

Hoe peil ik de olie van mijn scooter?

Het olie peilen kun je het beste doen met een warme motor omdat nu eenmaal de olie uitzet als deze warm is. Dus als je het oliepeil koud op maximaal zet, dan zit er dus met een warme motor teveel in.
Het beste kun je dus, als je gereden hebt, de scooter op de middenstandaard zetten. Wacht dan ongeveer 5 minuten totdat de meeste olie weer in het carter is teruggestroomd.
Aan de zijkant van je motorblok zit de peilstok, bij de meeste scooters is dat als je er op zit aan de rechterkant en bij Piaggio en Vespa is dat links. Draai deze peilstok uit het motorblok en pas op dat je je handen niet brandt aan bijvoorbeeld de uitlaat.
Nu veeg je met een doek of een stuk keukenpapier de peilstok schoon. Dip (dus er niet indraaien) nu de peilstok weer terug in de motor en haal hem er weer uit. Bij Piaggio en Vespa moet je hem er wel weer helemaal indraaien.
Het oliepeil kun je nu aflezen op het dunnere geribbelde gedeelte onderaan de peilstok. De olie moet dus minimaal halverwege dit dunne gedeelte zichtbaar zijn en dus zeker niet over het dikkere ronde gedeelte.

Hoe vul ik de olie dan bij?

Is dit niet het geval dan kunt u de olie speciaal voor scooters en motoren bijvullen door middel van een kleine trechter door de vulopening waar je zojuist de pielstok hebt uitgedraaid.
Houd er rekening mee dat er slechts 0.8 liter olie in het motorblok gaat, dus wees voorzichtig met teveel olie.
Teveel olie is net zo schadelijk als te weinig. Heb je er nu per ongeluk teveel olie ingedaan dan moet je deze er weer uit (laten) halen.

Het oliepeil van je scooter is zo belangrijk dat het de levensduur van je scooter voor een heel groot deel bepaalt. Daarom kun je het beste maandelijks of zeker eens in de 500 km je olie peilen!

Uiteraard dien je op de voorschreven tijden de olie te verversen.

Veel plezier van en met je scooter en kijk hier eens als je nog op zoek bent naar een mooie scooter!

Steven van Wijk

1 Comment

  1. Tegenwoordig heb je daar ook hele handige hulpmiddelen voor zodat je met een soort camera er in kan kijken!


Comments are closed for this article!